Mă numesc Mariana S. ȚĂRANU, sunt conferențiar universitar, doctor în istorie care s-a născut pe pământul Țării sale, dar nu în Țară, în localitatea Cimișeni, raionul Criuleni, Republica Moldova. Muzeul Virtual al Foametei este unul din proiectele mele pe care l-am gândit mult timp, câțiva ani. În ultima perioada zilnic discutam despre necesitatea acestuia cu Bogdan, regretatul meu Nicolae-Bogdan TĂMAȘ (9 decembrie 1972 – 7 iulie 2019), basarabean pe linie maternă, care m-a înțeles și susținut necondiționat în acest demers.
Dosarele consultate în arhivele din R.Moldova și nu doar, literatura de specialitate la care am avut acces, discuțiile cu supraviețuitorii regimului de ocupație sovietic atât în cadrul emisiuniii „Recurs la istorie” pe care am moderat-o mai mulți ani la postul de radio „Vocea Basarabiei”, dar și în timp ce lucram asupra textelor pentru rubrica „Crimele comunismului” la ziarul „Timpul” zilnic mă convingeau și mă conving că miile de basarabeni omorâți cu bună știință de ocupantul sovietic mai așteaptă să li se facă dreptate nu numai în cer, dar și pe pământ.
Republica Moldova este unicul loc din Europa unde numele torționarilor, a colaboraționiștilor și a turnătorilor sunt protejate, sunt răzăluite din dosare, mai mult, numai în R.Moldova torționarilor li se mențin și îngrijesc monumentele – toate acestea m-au motivat să creez un Muzeu Virtual al Foametei.
Muzeul Virtual al Foametei organizate în spațiul românesc – Basarabia este primul Muzeu virtual dedicat victimelor foametei din lume. Prin materialele prezentate, Muzeul își va familiaza vizitatorii cu politica sovietică de teroare prin înfometare aplicată pe teritoriul românesc al Basarabiei în primii ani ai celei de a doua ocupații sovietice, politică care a culminat cu foametea organizată în anii 1946-1947.
În viitor aria geografică a exponatelor Muzeului se va extinde și vom familiariza publicul cu specificul foametei și din alte zone ale României.
Materialele prezentate sunt scrise în lima română și clasificate în baza criteriului tematic. Muzeul este structurat în panouri tematice ale căror texte sunt însoțite de documente, fotografii, mărturii prezentate fie în formă de text, fie video, sau audio.
Fondul de documente al Muzeului este constituit din documente inedite, dar și publicate. Și pe acastă cale aduc mulțumiri supraviețuitorilor foametei care au acceptat să retrăiască calvarul acelor vremuri în timp ce îmi acordau interviuri sau îmi recomandau unde a-și mai putea găsi supraviețuitori care acceptă să vorbească.
Realizarea Muzeului Virtual al Foametei a fost posibilă grație suportului financiar al familiei ȚĂRANU-TĂMAȘ.