Documentul 5

Muzeul virtual al foametei din Basarabia

Documentul 5

Tovarăși Stalin[1]

Cerere

[înregistrată la 1 octombrie 1951][2]

Eu Văduvă de Răsboi Marcu-Șova Irina Iosob, satul Solonceni, Raion Rezina[3].

Vă rog foarte mult Tovarăș Stalin ca să bine-voiți ami asculta rugămintea: 1)Eu văduvă de răsboi din anul 1914 2) bătrână de 67 de ani 3) și femeie săracă care azi nam ce mânca și în anul acesta mau pus ca să dau 90 kg de carne și 195 ouă și nuștiu cum mau pus. Și nuștiu de unde să le dau că eu nam ce mânca și mea făcut sechestru pe comându de moarte și se bate joc de mine președintele de selsovet.

Rog foarte mult dreptate și în anul 1950 mau pus nalog 3300 ruble pentru o casă și o vacă și o juncă și alt nam nimic.

Fiți atenți! Când au venit la mine meau luat vaca cu vețel și o juncă și a luat încă 3 trei vaci străine de astă sumă de 3300 ruble și de așa sumă sa luat 5 vaci? Semnul întrebării Tovarăși Stalin. În Țara Dumneavoastră egzistă ca să aibă cineva 5 vaci? Nu. Nu. Și nu am tocmai eu o femeie de 67 de ani. Cele trei 3 vaci sunt furate și așa mau pus și pe mine nalog din aer adică din Natură. În anul 1947 a venit la mine și mea luat o juncă care îi dam bani pentru carne și nu a luat bani ce a luat junca și a pus carnea și oule pe anul 1947 și pe anul 1948 și restul lau băut și mâncat gheroii. Șe mea luat tot în anul 1947 grâu 4 saci plini cu grâu și nu mea dat chitanță de loc că așa vrea președintele are legele sale. Și așa e la noi în Basarabia. Tovarăși Stalin și dacă vor fi toți ca președintele satului nostru? Noi în Basarabia ne prăpădim cu totul vă rugăm ca să ne conduciți legele Dumneavoastre care cerem dreptate numai atât.

Tovarăși Stalin pănă vei trimite mila din Moscova Basarabia moare. Vă rog foarte mult Tovarăși Stalin o comisie din Moscova să vadă cum ne-înțălepții cum să bate joc de cel păcătos și necăjit. Și cum am trăit eu văduvă pănă astăzi. Și pentru ce mă face colac[4] când eu sunt femeie săracă.

Rog dreptate Marcu Ș.I.


[1] Cererea este scrisă în limba română în baza grafiei latine.

[2] Scrisori către Stalin sau Spovedaniile celor ocupați (1947-1953), Editor Mariana S. Țăranu, Chișinău, Pontos, 2014, pag. 439-440.

[3] Astăzi comuna Solonceni, raionul Rezina.

[4] Doamna are în vedere precum că conducerea satului a înscris-o în categoria chiaburilor.

Un share sau un like ajută ca informația să ajungă la cât mai mulți!