Imagini fotografice

Muzeul virtual al foametei din Basarabia

Fotografia alb-negru îi reprezintă pe doi activiști care închid ușile la locomotiva unui tren. Autorul fotografiei este necunoscut. Acțiunea se desfășoară într-o gară din Basarabia. Anii 1946-1947. Formatul fotografiei este vertical. Sursa: ziarul Moldova soțialistă, 1947. 

Fotografia alb-negru îi reprezinta pe un grup de activiști din satul Ciuciulea, raionul Hancesti langa sacii cu cereale colectate de la țărani. Activiștii sunt fotografiați langa depozitul unde s-au adus cu un camion cerealele colectate. Anul 1946. Fotografia e in stare buna. Autorul fotografiei nu a fost identificat. Sursa: Mariana Pagu, Un veac de istorie in imagini. Ciuciuleni, Chisinau, Cartier, 2018, pag. 

Fotografia alb-negru reprezintă un grup de agenți fiscali care transportă cerealele confiscate de la țărani cu camionul la stațiile de colectare a cerealelor. Pe remorca camionului este scris: „Pâine statului”. Unul dintre activiști ține în mână un drapel roșu, altul canta la acorden. În spatele camionului se vede un alt camion incarcat cu pâine. Anul 1946. Sursa: ziarul Moldova sotialista, 1946. 

Fotografia alb-negru reprezinta un grup de activisti-comsomoliști care duc la punctele de colectare a cerealelor impozitul agricol colectat de la țărani. Unul dintre activiști tine in mana un drapel rosu. Anul 1944. Sursa: Moldova soțialistă, 1944.  

Fotografia în format color reprezinta un model de Cartela pentru paine eliberata in luna februarie 1945. Norma de 500 grame pe zi. Starea fotografiei este buna. Sursa: donatia lui Nicolae Pojoga. 

Fotografia în format color reprezintă podul cu perete dublu al locuinței Anei Pârau din satul Ciuciulea, raionul Hâncești. Autorul fotografiei Mariana S. Țăranu. 

Fotografia în format color reprezintă un ascunziș improvizat în care gospodarii casei au ascuns grâul ca să nu fie confiscat în iarna anului 1946. Locuința aparținea familiei Arseni din satul Ciuciulea, raionul Hâncești. Autor Mariana S. Țăranu. 

Fotografia în format color reprezintă podul cu perete dublu al locuinței Anei Pârau din satul Ciuciulea, raionul Hâncești. Autorul fotografiei Mariana S. Țăranu.

Fotografia în format colorat reprezintă plicul în care Irina Marcu-Șova din localitatea Stodolna, raionul Rezina i-a expediat o scrisoare conducătorului statului sovietic Iosif Stalin. Anul 1946. Autorul fotografiei Mariana S. Țăranu. 

În fotografia în format color Iacob Lupanciuc demonstrează unde sunt gropile comune din cimitirul satului Mingir, raionul Hâncești. Autorul fotografiei Mariana S. Țăranu. 

În fotografia în format color sunt reprezentate gropile comune din cimitirul satului Băcioi, municipiul Chișinău. Autorul fotografiei Mariana S. Țăranu.

Fotografia color reprezintă Crucea-monument ridicată în cimitirul din satul Băcioi, municipiul Chișinău în memoria victimelor foametei organizate. Autorul fotografiei Mariana S. Țăranu. 

Fotografia color reprezintă inscripția de pe Crucea-monument ridicată în cimitirul din satul Băcioi, municipiul Chișinău în memoria victimelor foametei organizate. Autorul fotografiei Mariana S. Țăranu.

Fotografia color reprezintă Monumentul ridicat în memoria victimelor foametei organizate din satul Mingir, raionul Hâncești. Autorul fotografiei Mariana S. Țăranu.